Vi hittade detta i en av Olles kokböcker
8 personer
Sås
800gr fläskfile
1 msk maragrin
salt
Grönsaker ”Wichymorötter”
600gr morötter
1 knippe persilja
2msk smör
1fl wichyvatten
1 köttbuljongtärning
4dl vatten
2 finhackade gula lökar
4 msk chillisås ( det blev mer )
1 msk soja ( det blev mer )
4tsk ljus fransk senap
2msk krossad rosepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grädde ( det blev mer )
1msk vetemjöl
1. Koka upp vatten och buljongtärning i en traktörpanna. Tillsätt lök, chillisås, soja, senap och rosepeppar.
Koka upp och låt sjuda några minuter. Rör samman mjöl och grädde och vispa ner redningen i såsen.
Tillsätt pressad vitlök och smaka av kryddningen.
Här fick kocken tillfälle att smutta på kvällens vin och lyckades därefter sätta det hela helt rätt.
Låt koka några minuter till lagom konsistens.
2. Skär filen i ca 2cm tjocka skivor.
Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna.
Stek fileskivorna 2 min på varje sida.
Krydda med salt och peppar.
Lägg det brynta köttet i såsen och låt småkoka och gosa sig i några minuter.
3. Smält smöret till morötterna i en 2-3 liters kastrull.
Lägg ner morötterna och låt dem fräsa några minuter i smöret.
Krydda med salt och peppar samt en nypa socker.
Häll på vichyvatten och låt morötterna koka mjuka utan lock i ca 10minuter.
Rör ner den hackade persiljan. Vi vände dessutom ner lite saltvattenkokta sockerärtor.
4. Allt detta serverades upplagt på tallrik tillsammans med pressad potatis och ett kraftigt rödvin i glaset
och vi var så passens nöjda såå.
Senaste kommentarer