4 pers

1 kg frysta kräftor 2 msk smör
1 gul lök 9 dl vispgrädde
1 morot 1/2 dl konjak
1 liten bit rotselleri (knappt 1/2 dl hackad) 3 dl vitt vin
1 knippa persilja 1 tskd salt
4 msk tomatpure 1/4 kryddmått cayenpeppar
1 fiskbuljongtärning

Skölj de tinade kräftorna hastigt i rinnande vatten

Skala kräftorna och ta vara på stjärtarna i kylen och krossa skalen grovt.

Skölj skala och ansa grönsakerna och skär i mycket små tärningar.

Hetta upp en stor vid gryta och fräs skalen tillsammans med grönsakerna några minuter.

Tillsätt tomatpuren och låt den fräsa med ett ögonblick. Slå sedan på drygt 1/2 dl konjak och tänd på med en tändsticka. ( Håll undan för spisfläkten )

Släck den eventuella ”brasan” med det vita vinet. Smula i buljongtärningen och låt det hela koka ihop ca 10min.

När ca hälvten av vinet kokat ihop slå på grädd och koka ytterligare 10 minuter tills en lagom krämig soppkonsistens erhållits.

Sila soppan omsorgsfullt och skölj till sist ev av skalen med 1/2 dl vin och häll det i soppan.

Så här långt går utmärkt att förbereda för att inför serveringen värma upp och fortsätta.

Smaksätt med salt och cayenpeppar. Var försiktig med pepparn, smaken och framför ”hettan” kommer fram först efter en stund.

Fördela kräftstjärtarna i ungsvärmda koppar, slå några droppar konjak i varje kopp och servera soppan rykande het direkt i kopparna.