Det här var en höjdare. Se upp med den som förrätt – den blir ganska mäktig!

Receptet kan nog halveras, så blir det lagom till förrätt för sex personer.

300 g laxfilé
1 tsk anisfrö
300 g torskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
300 g skalade räkor
2 lagerblad
2 gula lökar, 250 g
1 burk krossade tomater, 400 g
1 fänkål, 200 g
2 fiskbuljongtärningar
4 morötter, 350 g
1 liter vatten
2 palsternackor, 250 g
1,5 msk koncentrerad hummerfond
¼ rotselleri, 150 g
3 msk nypressa citronsaft
0,5 dl olivolja
2 dl vitt vin
0,5 dl tomatpuré
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk fänkålsfrö

Gör så här:

Skala och skär lök, fänkål, morötter, palsternacka och rotselleri i halv-cm stora tärningar.

Sautera grönsakerna i olivolja några minuter under omrärning.

Tillsätt allt utom fisk och skaldjur

Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka, ca 30 minuter.

Skär fisken i mindre bitar. Tillsätt fisken. Låt soppan sjuda försiktigt ca 5 minuter.

Lägg i räkorna omedelbart före serveringen.

Soppan serveras med en klick vitlöksmajonnäs, se nedan:

Vitlöksmajonnäs till sex personer:

2 äggulor
1 dl gräddfil
2 tsk ljus fransk senap
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl hackad persilja
1 dl matolja
2 krm salt
1 dl olivolja
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:

Blanda äggulor, senap och vinäger i mixer till slät konsistens, eller vispa för hand i en bunke.

Tillsätt sedan matolja och olivolja (under gång i mixern), först droppvis och sedan matskedsvis.

Häll över majonnäsen i en skål, blanda ned gräddfil, pressad vitlök, persilja, salt och peppar.