God gryta 6pers

350 g Skivat sidfläsk utan svål

225 g Tärnat bacon

450 g Korv av grovmalet griskött. Vi använde Rishultakorv, nam nam.

4 msk Olivolja

1 st stor Spansk lök hackad

1/2 tsk Chillipulver

12 st Vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater a 400gr

1 msk Tomatpure

1 1/2 dl torrt vitt vin

4 1/2 dl buljong

1 st knippa färska örtkryddor

1 burk Trädgårdsbönor a 400gr avrunna

1 burk lima eller bondbönor a 440gr avrunna

200 g ljust bröd typ baguette elle pain riche.

 

Sätt ugnen på 175°. Skär fläsket i småbitar. hetta upp hälften av oljan

i en stor eldfast gryta, lägg i fläsk, bacon och korv och bryn lätt.

Tag upp det, skär korvarna i delar och lägg dem åt sidan.

Lägg i löken och fräs denna gyllengul. Blanda i chillipulver och vitlök och

fräs i en minut. rör ner tomater, tomatpure, vin, buljong, örter och bönor.

Lägg tillbaka kött och korv. Koka upp, lägg på lock och sätt in i ugnen.

Låt det koka 1 1/4 tim.

Tag under tiden ut innanmätet i brödet och smula det i stora bitar.

Dränk dem i resten av oljand.

Höj ugnstemperaturen till 200°. tag upp örtkryddorna ur grytan och strö

över brödsmulorna. ställ in grytan igen utan lock och låt den stå i 30min

eller tills ytan är gyllenbrun.

 

091009
Vi avnjöt detta som varmrätt med kokt potatis till och gott rött Torres i glasen vid en hellyckad afton hemma hos Carlsson.