God gryta 6pers
350 g Skivat sidfläsk utan svål
225 g Tärnat bacon
450 g Korv av grovmalet griskött. Vi använde Rishultakorv, nam nam.
4 msk Olivolja
1 st stor Spansk lök hackad
1/2 tsk Chillipulver
12 st Vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater a 400gr
1 msk Tomatpure
1 1/2 dl torrt vitt vin
4 1/2 dl buljong
1 st knippa färska örtkryddor
1 burk Trädgårdsbönor a 400gr avrunna
1 burk lima eller bondbönor a 440gr avrunna
200 g ljust bröd typ baguette elle pain riche.
Sätt ugnen på 175°. Skär fläsket i småbitar. hetta upp hälften av oljan
i en stor eldfast gryta, lägg i fläsk, bacon och korv och bryn lätt.
Tag upp det, skär korvarna i delar och lägg dem åt sidan.
Lägg i löken och fräs denna gyllengul. Blanda i chillipulver och vitlök och
fräs i en minut. rör ner tomater, tomatpure, vin, buljong, örter och bönor.
Lägg tillbaka kött och korv. Koka upp, lägg på lock och sätt in i ugnen.
Låt det koka 1 1/4 tim.
Tag under tiden ut innanmätet i brödet och smula det i stora bitar.
Dränk dem i resten av oljand.
Höj ugnstemperaturen till 200°. tag upp örtkryddorna ur grytan och strö
över brödsmulorna. ställ in grytan igen utan lock och låt den stå i 30min
eller tills ytan är gyllenbrun.
091009
Vi avnjöt detta som varmrätt med kokt potatis till och gott rött Torres i glasen vid en hellyckad afton hemma hos Carlsson.
Senaste kommentarer