vilket avnjöts hos Hasse 991001.
6 glas
Mousse:
2 gelantinblad, 1dl strösocker, 2 ägg, 1 äggula, 1dl äppelmos smaksatt med 1/2tsk vaniljsocker och 1krm mald kanel,
3dl grädde.
Äppelkuber i portvin:
2dl strösocker, 1dl portvin, 1dl rödvin, 1bit ca: 5gr färsk ingefära, 4 äpplen ca:400gr, 1/2 msk smör.
Äppelchips:
1 äpple, strösocker.
1. Äppelkuber: Koka upp och reducera socker, vin och ingefära till hälften. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i kuber. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kuberna hastigt. Sila över portvinslagen och låt svalna. Fördela lagen och kuberna i glasen och låt kallna i kylen.
2. Mousse: Blötlägg gelantinbladen 5min i kallt vatten. Vispa socker, ägg och äggula poröst. Vispa ner äppelmos vanilj och kanel. Ta upp gelantinbladen och smält dem på svag värme. Blanda ner dem och vänd sedan ner kall vispad grädde.
Fyll glasen med moussen och ställ i kylen minst 2 tim.
3. Äppelchips: Skiva äpplet i tunna skivor och vänd dem i socker och lägg dem på en bakpapperförsedd bakplåt.
Har vi gott om tid sätts ugnen på 75 grader och de får stå över natten, annars 125- 175 grader i 20-30min.
Låt dem stå i rumstemperatur och svalna innan de lossas från plåten.
Strax före serveringen pudras kanel på mousseytan och de torkade äppelchipsen sticks i moussen.
Det där med kanelpudringen glömde vi men det var tjyvens gott ändå!
Senaste kommentarer